I weekenden lavede mit datter og jeg nogle fantastiske sunde romkugler. Jeg laver tit daddelkugler på slump, men min femårige datter er i en alder nu hvor det er sjovt at måle op, så vi brugte decilitermål og skeer. Heldigvis fik jeg skrevet opskriften ned, for det blev nogle rigtige gode romkugler.

Måske har du i din barndom også lavet havregrynskugler med smør, sukker, havregryn og kakao, og en smule romessens hvis det skulle være fancy. Jeg elskede det som barn.

Nu ønsker jeg dog en sundere variant, så jeg har skruet op for proteinindholdet og tilsat ingredienser med en masse sunde fibre, mineraler og vitaminer.

økologiske ingredienser til sunde ro mkugler uden sukker, hvede og smør

Opskrift på Romkugler med nødder og dadler

1 dl mandler
1 dl havregryn
½ dl græskarkerner
½ dl kokosmel
½ dl cashewnødder
1 spsk hørfrø
1 spsk hampefrø

1 dåse kikærter (drænet vægt 246 gram)

2 dl kakao
70 g tørret abrikos
175 g tørret dadler (hvis meget tørre så læg i blød i vand)
3 spsk kokosolie
1 tsk hvedegræs (kan udelades eller erstattet med andet superfood)
1 tsk romessens

Ekstra: kokosmel til at rulle dem i.

Blend alle nødder, frø, gryn og kerner i en foodprocessor til det bliver fintmalet.

Hvis du har en lille foodprocessor er så hæld nøddeblandingen op i en skål og sæt til side. Og bland til sidst, når du har blendet de øvrige ingredienser.

Hvis du har en stor og kraftig foodprocessor, så forsæt med at tilsætte kikærter og de resterende ingredienser og blend godt til en ensartet masse, der godt må have lidt bid.

Tril en masse kugler og rul dem i kokosmel.

sunde romkugler med højt proteinindhold

Sunde romkugler med protein og dadler

Jeg kalder disse romkugler for sunde, da de er fuld af fibre og næringsstoffer.

At romkuglerne er sunde er ikke ensbetydende med at de er slankende. De er fulde af kalorier, som alt andet slik. Så hvis du er overvægtig så spis dem med måde.

Vi har brug for kulhydrater, protein og godt fedt og i disse er det til stede sammen med fibre, vitaminer, mineraler og omega3, som du ikke finder i almindeligt slik.
Modsat andre daddelkugleopskrifter har jeg skruet op for protein indholdet og forskellige frø som hørfrø og hampefrø for at få en større variation af næringsstoffer.

Proteinromkugler med nødder og dadler

Protein mætter mere end kulhydrater og fedt, derfor har jeg derfor været opmærksom på at tilsætte forskellige proteinkilder i denne opskrift.
Protein i disse romkugler kommer fra kikærter, græskarkerner, cashewnødder, mandler og havregryn.

I stedet for kikærter kan du bruge kogte hvide eller sorte bønner. Du kan også tilsætte ekstra hampefrø, som også er rigtig god proteinkilde.
Du kan udskifte nogle af havregrynene med proteinpulver og på den måde lave romkuglerne endnu mere proteinrige.

Proteinkugler med kaffesmag eller lakrids

Du kan lave mange forskellige varianter af disse daddel-proteinkugler.

Du kan udskifte romessens med et skvat stærk kaffe. Eller stødt lakridsrod for at få en lakrids daddelkugle.
Du kan også lave en krydret variant med kanel, kardemomme, ingefær og eventuelt chili.

Daddelkugler er lette at eksperimentere med, du kan udskifte de tørrede frugter, med rosiner og svesker og finde lige præcis den blanding du holder af.

Romkugler uden sukker

I disse protein romkugler har jeg ikke tilsat noget sukker, dadlerne giver en fin sødme.
Jeg synes romkuglerne har en helt tilpas sødme, og de er lækre uden at være decideret søde.

Hvis du ønsker romkuglerne endnu sødere kan du tilføre flere dadler eller andre sødestoffer som sukrin, stevia, agavesirup, ahornsirup, kokossukker eller sågar almindelig sukker hvis du ønsker det.

Personligt er jeg ikke så bange for sukker, jeg bruger sukker i traditionelle kageopskrifter. Men hvis sukkeret helt naturligt kan erstattes af noget andet, der tilmed giver fibre som eksempelvis dadler, så foretrækker jeg det.

Opbevaring og holdbarhed af hjemmelavede romkugler

Denne portion er stor, ca i alt 750 gram. Det smarte er, at når du har rullet dem som kugler, så kan du lægge dem i fryseren, og så tage en mindre portion op af gangen.

Romkuglerne tør op på 5-10 minutter, så det er let, når man lige får uventede gæster. Jeg nyder lige at tage 2-3 små romkugler op fra fryseren til om eftermiddagen eller til lige at slukke den hang til noget sødt, jeg kan få lige efter aftensmad.

Med denne portion lægger jeg ca 2 tredjedele i fryseren og resten i køleskabet.

Holdbarhed i køleskab en uges tid, og holdbarhed i fryser flere uger.

God fornøjelse med dem

Kærligst
Pia

Denne side anvender cookies til at gøre dit besøg bedre, samt til at indsamle data til statistikker. Læs mere her

Indstillingerne for cookies på denne side er sat til at ''tillade cookies'' for at give dig den bedst mulige oplevelse. Ved at fortsætte med at bruge denne side uden at ændre dine cookie instillinger eller hvis du trykker ''Accepter'' nedenunder, tillader du vores brug af cookies. Du kan altid deaktivere cookies under dine browser indstillinger.

Luk